Loading...

“The Road Home” του Ραούλ Γκαντόντρα

Σκηνοθεσία: Ραούλ Γκαντόντρα

Έτος: 2010

Πρωταγωνιστούν: Αρούν Χάρκερ, Ασίς Ντα, Έμιλυ Λουσιέν

Η ταινία έχει προβληθεί σε πάνω από 60 διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει περισσότερα από 20 βραβεία.

Ήταν υποψήφια στο British Independent Film Awards και στα Όσκαρ 2012

The Road Home

Οήρωας της ταινίας ο μικρός Πίκο μεγαλώνει στη Μ. Βρετανία, μέχρι τη στιγμή που πατέρας του τον στέλνει εσώκλειστο σε ένα οικοτροφείο στα Ιμαλάια. Από εκείνο το σημείο ξεκινάει και η ταινία. Ο ίδιος αισθάνεται Βρετανός, αλλά τα φυσικά του χαρακτηριστικά είναι Ινδικά. Οι συμμαθητές του τον κοροϊδεύουν, ο ίδιος αισθάνεται ξένος και απομονωμένος. Αποφασίζει λοιπόν να γυρίσει στο σπίτι του στο Λονδίνο. Ταξιδεύει σε μια ξένη χώρα γι’ αυτόν, όμως οι άνθρωποι που θα συναντήσει στο δρόμο του προς το αεροδρόμιο μόνο ξένο προς αυτή τη χώρα δεν τον θεωρούν, αναγκάζοντάς τον να αντιμετωπίσει την οδυνηρή αλήθεια ότι ο κόσμος δεν τον βλέπει με τον τρόπο που βλέπει ο ίδιος τον εαυτό του.

Αυτή η ταινία είναι για όποιον αμφισβητεί από πού είναι, σε κάθε στιγμή της ζωής του. Κάθε ένας που έχει μια εμπειρία και αισθάνθηκε ξένος ή έχει φύγει από τη χώρα του μπορεί να ταυτιστεί μ’ αυτή την ταινία.

Αngelus Awards Student Film Festival 2010

Βραβείο «Audience Impact»

Chicago International Children’s Film Festival 2010

Πρώτο βραβείο στη κατηγορία μικρού μήκους από ενήλικες.

Heartland Film Festival 2010

Βραβείο «Crystal Heart» στην κατηγορία μικρού μήκους δράμα.

Moondance International Film Festival 2010

Βραβείο «Atlantis»

Palm Springs International ShortFest 2010

Βραβείο «Jury», για ταινία μικρού μήκους μεγαλύτερης διάρκειας από 15λεπτά

Phoenix Film Festival 2011

Βραβείο καλύτερη ταινία – Παγκόσμιου κινηματογράφου

Carmel Art and Film Festival 2011

Βραβείο καλύτερη σπουδαστική μικρού μήκους ταινία

Buffalo San Black / Asian Festival 2010

Βραβείο καλύτερη ταινία μικρού μήκους

Int’l Festival of Cergy-Pontoise 2011

Πρώτο βραβείο ταινίας μικρού μήκους

West Chester Film Festival 2012

Βραβείο καλύτερη σπουδαστική μικρού μήκους ταινία

ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ:

Festival Int’l de Cine para Niños

Bollywood & Beyond Film Festival

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

Academy Awards, 2011

British Independent Film Awards 2010

Student Academy Awards 2010

Palm Springs Shortfest 2010

Heartland Film Festival 2010

Chicago Children’s Film Festival 2010

Rushes Soho Shorts 2010

London Indian Film Festival 2010

Student Film Festival London 2012

Taiwan Children’s Film Festival 2012

Σ’ ευχαριστώ που με άφησες να δω την ταινία σου «The Road Home». Είναι προφανές ότι έχεις χάρισμα σου εύχομαι τα καλύτερα. Καλή δύναμη!”
Iain Smith
Παραγωγός των “The Fountain” and “Children of men”

Οποιοσδήποτε που δυσκολεύεται να απαντήσει στην ερώτηση, “Από που είσαι;” πρέπει να δει την ταινία του.

Tina Quick
Συγγραφέας του “Global Nomad’s Guide to University Transition”

Παιδιά από διάφορες φυλές, παιδιά μεταναστών, παιδιά με διπλή κουλτούρα και ενήλικες, όλοι συμπάσχουν με τους αγώνες του Πίκο σε αυτήν την υπέροχη ταινία.

Ruth Van Reken
Συγγραφέας του”Third Culture Kids: Growing Up Among Worlds”

Πρέπει να πω η ταινία ήταν μια αποκάλυψη για μένα. Δεν είχα μεγαλώσει ως παιδί με τριτοκοσμική κουλτούρα, αλλά η ιστορία σου με βοήθησε να καταλάβω τους μαθητές μου. Αντιπροσωπεύουν πάνω από 35 εθνικότητες, και οι περισσότεροι από αυτούς βιώνουν ακριβώς ό, τι είδα στην ταινία σας.

Οι μαθητές της τάξης μου και εγώ το συζητήσαμε επί μακρόν μετά το τέλος της ταινίας και νομίζω ότι μας βοήθησε να κατανοήσουμε όλοι ο ένας τον άλλο λίγο καλύτερα.

Lisa Karr
Καθηγήτρια στην Ακαδημία Bingham(Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία)

Είδα το “The Road Home” 5 ή 6 φορές, κάθε φορά παρατηρούσα κάτι νέο και βαθύτερο. Είμαι ευγνώμων που μοιράστηκα την ταινία με τους γονείς μου, τους παππούδες και τις διπλής καταγωγής Αμερικανοϊαπωνέζες εγγονές που σπουδάζουν στην Ινδία. Όλοι μας αγαπήσαμε την ταινία για την αριστοτεχνική και λεπτή απεικόνιση μιας βαθιάς και συγκινητικής ιστορίας που δεν επιβαρύνεται από τα «διάφορα θέματα», κάτι που μόνο οι καλύτεροι αφηγητές μπορούν να κάνουν. Ως κάποια που ζει μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και χωρών, σας ευχαριστώ.

Maura Murphy
Ομογενής γονιός στην Ινδία

Όταν είδα το “The Road Home” πρόσφατα σε ένα διαπολιτισμικό σεμινάριο, έμεινα έκπληκτος και με συνεπήρε: η ταινία (μόλις 22 λεπτά), συλλαμβάνει τόσες πολλές από τις εμπειρίες, τα συναισθήματα, και τα θέματα της ζωής των μαθητών που διδάσκω. Αγόρασα το Επαγγελματικό DVD, και χάρη στα σχόλια των εμπειρογνωμόνων, συζητήσεις, ερωτήσεις, και επιπλέον εκπαιδευτικούς πόρους, έχω μια θαυμάσια βάση για σχέδια μαθήματος το επερχόμενο εξάμηνο μου!

Rachel Wright
ESL Εκπαιδευτής

Αυτό είναι μια ισχυρή και όμορφης παραγωγής ταινία για την αναζήτηση ενός παιδιού με τριτοκοσμική κουλτούρα για την ένταξη και την ταυτότητά του. Η ομορφιά της ταινίας την κάνει ευχάριστη για να την παρακολουθήσουν, και οι μαθητές που τους την έδειξα ήταν σε θέση να κατανοήσουν εύκολα τα θέματά της. Η τελευταία φορά που την έδειξα, η σύμβουλος του σχολείου έγραψε τις λεπτομέρειες από το DVD έτσι ώστε να την παραγγείλει άμεσα για να δείξει σε άλλα μέρη της σχολικής κοινότητας του!

Rebecca Grappo
RNG Διεθνής Εκπαιδευτική Σύμβουλος

ΟΡαούλ Γκαντότρα γεννήθηκε στο Μπέλφαστ , της Βόρειας Ιρλανδίας και μεγάλωσε σε οκτώ χώρες σε όλη την Ευρώπη , τη Μέση Ανατολή , την Ασία και την Αμερική. Η διεθνής παιδική του ηλικία τον ενέπνευσε και το επηρέασε αρκετά για να κάνει την ταινία.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν , Ann Arbor, ο Ραούλ πήγε στη Σχολή Κινηματογράφου στο Λονδίνο για το μεταπτυχιακό του στη σκηνοθεσία . Για την μεταπτυχιακή του διατριβή , ταξίδεψε στα Ιμαλάια για να σκηνοθετήσει το “The Road Home “. Η ταινία πήρε την πρώτη υποψηφιότητα του σχολείου για το βραβείο Student Foreign Academy.

Η ταινία ” The Road Home ” κέρδισε πολλά βραβεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο ,πήρε υποψηφιότητα για το British Independent Film Awards και ήταν υποψήφιο για τα Όσκαρ του 2012 . Αλλά για τον Ραούλ, μεγαλύτερη ικανοποίηση ήταν να παρακολουθεί την ταινία του να αποκτά τέτοια ανταπόκριση στην κοινότητα Third Culture Kid.

Ο Ραούλ έχει βάλει τώρα σκοπό την ολοκλήρωση του πρώτου μεγάλου μήκους σενάριο, ως επέκταση της ταινίας μικρού μήκους “The Road Home”που παραμένει πιστή στο θέμα της. Το σκηνοθετικό του ντεμπούτο θα το κάνει σε συνεργασία με την Optimism Film.

Εν τω μεταξύ, ο Ραούλ και ο συνεργάτης του σεναριογραφος, Αντρέας Έϊγκμαν, γράφουν κι άλλα δύο σενάρια ταινιών μεγάλου μήκους : μια κωμωδία για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και ένα σκληρό θρίλερ που διαδραματίζεται στον κόσμο της πολιτικής και των μέσων ενημέρωσης .

Απόσπασμα από τη συνέντευξη στο Film Yap

Πως σας ήρθε η ιδέα για αυτήν την ταινία ;

Η ιστορία είναι κάπως σαν αυτοβιογραφία. Προσπάθησα να μεταφέρω τα συναισθήματα και τα θέματα που πέρασα όταν πήγα για πρώτη φορά την Ινδία σε αυτό το οικοτροφείο . Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αγγλία και έτσι αισθανόμουν Άγγλος ως το μεδούλι. Αλλά όταν μ’ έστειλαν στο οικοτροφείο , ήταν η πρώτη σημαντική περίοδος της ζωής μου στην Ινδία . Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήμουν ένας μετανάστης σε αυτή τη χώρα , ακόμη κι αν δεν έμοιαζα .

Και επειδή έμοιαζα με Ινδό , όλοι στην Ινδία περίμεναν να γνωρίζω τη γλώσσα, το φαγητό , να γνωρίζω τα έθιμα . Υπήρχε μια λίστα με τις προσδοκίες που είχαν από μένα , κυρίως λόγω του χρώματος του δέρματός μου ή των φυλετικών μου χαρακτηριστικών . Φυσικά , αυτό είναι πολύ κατανοητό. Όταν όμως προσπαθούσα να τους εξηγήσω ότι ήμουν Βρετανός, με κορόιδευαν. Έτσι, η ιστορία έρχεται από την πραγματική εμπειρία της ζωής.

Ετοιμάζεστε να κάνετε αυτή την μικρή μήκους ταινία σε μεγάλου μήκους, σωστά; Μπορείτε να μας μιλήσετε γι ‘αυτό το εγχείρημά σας, και πώς αποφασίσατε να το κάνετε αυτό;

Η μικρού μήκους ταινία μου είναι ουσιαστικά μια ταινία δρόμου . Συνήθως αυτού του είδους οι ταινίες χρειάζονται χρόνο για να χτιστoύν η ιστορία και οι χαρακτήρες . Κανονικά δεν πρέπει να γίνονται οι ταινίες δρόμου σε μικρού μήκους ταινίες , καθώς το μήκος καθιστά πολύ δύσκολο την εξέλιξη του βασικού χαρακτήρα . Αυτό με δυσκόλεψε να γράψω για τη μικρή μήκους, γιατί έπρεπε να βρω έναν τρόπο να κάνω τον χαρακτήρα να μάθει κάτι από το τέλος της ταινίας το οποίο θα με έκανε να το αισθανθώ πιστευτό και ρεαλιστικό.

Αυτό ήταν εντελώς βασανιστήριο και με οδήγησε στο γράψιμο εννέα πρόχειρων σχεδίων του σεναρίου πριν από τα γυρίσματα της ταινίας . Έτσι, κατά πάσα πιθανότητα , θα έλεγα ότι η δομή και τα θέματα της ταινίας γίνονται ευκολότερα σε μεγάλου μήκος ταινία. Γράφοντας το, σε μεγαλύτερη έκδοση, η οποία έχει πλέον ολοκληρωθεί , έχει αποδειχθεί πολύ πιο εύκολο , διότι έχουμε πολύ περισσότερο χώρο στον οποίο μπορούμε να αναπτύξουμε τους χαρακτήρες και να γίνει μια σταδιακή μεταμόρφωση .

Ωστόσο, δεν μπορούσα απλά να πάρω την ιστορία από την μικρού μήκους και να την μεταφέρω κατευθείαν σε μεγάλου μήκους. Ένα αγόρι που γυρίζει σε ένα ταξί για ενενήντα λεπτά θα έκανε την ταινία πραγματικά βαρετή. Έτσι έπρεπε να ελιχθούμε σε διαφορετικά στοιχεία για να πετύχουμε την ταινία μεγάλου μήκους . Αντί για ένα παιδί που δραπετεύει, για παράδειγμα, τώρα υπάρχουν δύο . Υπάρχει επίσης μια ολόκληρη παράλληλη ιστορία που περιέχει κάποιον που τα κυνηγάει, το οποίο συνδέεται στην κύρια ιστορία .

Τι προσφέρουν οι ταινίες μικρού μήκους, που δεν μπορούν να προσφέρουν οι μεγάλες μήκους ταινίες;

Μπορείς να κάνεις κάποιους πειραματισμούς με τo στυλ της ταινίας που δεν μπορείς να το κάνεις με τις μεγάλου μήκους ταινίες, όπου η ταινία μεγάλου μήκους συνήθως αφηγείται την ιστορία σκηνή προς σκηνή.

Μερικές φορές αυτά τα πειράματα μπορούν να οδηγήσουν σε θαυμάσια αποτελέσματα και μερικές φορές όχι.

Trailer & Φωτογραφίες

2018-04-23T01:39:17+00:00