KollektivA – Η Μπαλάντα της Φυλακής

Σκηνοθεσία / Χορογραφίες: Τάσος Μπεκιάρης

Μουσική / Ενορχηστρώσεις: KollektivA

Σενάριο / Στίχοι: Φάνης Μαργαρώνης

Θεατρικό έργο: Χριστίνα Μητροπούλου

Σχεδιασμός φωτισμού: Νίκος Βλασόπουλος

Υπεύθυνος ήχου: Δημήτρης Ρετουνιώτης

Εκτέλεση παραγωγής: Βικτώρια Βιτωράτου

Διεύθυνση παραγωγής: KollektivA

Διάρκεια: 80’

Ερμηνεύουν: Γιάννης Γιαραμαζίδης, Γιώργος Ζιώγαλας, Αριστοτέλης Μαγουλάς, Ιάκωβος Μινδρινός, Γιώργος Τσαγκαράκης, Εύη Χατζάκη

και οι KollektivA: Θανάσης Χουλιαράς, Φάνης Μαργαρώνης, Γιώργος Θεοφάνους, Μάκης Κρέτσης, Γιώργος Παύλου, Δημήτρης Γιαννούχος

Ένα ολοκληρωμένο θεματικό, μουσικό έργο το οποίο εξ αρχής δουλεύτηκε στο studio για να παρουσιαστεί και σε θεατρικοποιημένη μορφή.

Οι KollektivA το 2014 κυκλοφόρησαν το concept άλμπουμ «Η Μπαλάντα της Φυλακής». Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο θεματικό, μουσικό έργο το οποίο εξ αρχής δουλεύτηκε στο studio για να παρουσιαστεί και σε θεατρικοποιημένη μορφή.

Χρειάστηκαν η σημαντική ανταπόκριση του κοινού στο εγχείρημα και η συνεργασία των KollektivA με σπουδαίους, ανερχόμενους καλλιτέχνες, ώστε να στηθεί η σκηνική εκδοχή της Μπαλάντας της Φυλακής σε φόρμες πρωτόγνωρες για το ελληνικό κοινό και να δημιουργηθεί μια παράσταση απολύτως πρωτοποριακή, στημένη όμως εξ ολοκλήρου ανεξάρτητα.

Τη σκηνοθεσία και τις χορογραφίες ανέλαβε ο Τάσος Μπεκιάρης, ενώ τη μεταφορά στο θέατρο έκανε η Χριστίνα Μητροπούλου.

Θέμα του έργου είναι το δίπολο «εγκλεισμός – απελευθέρωση» και είναι εμπνευσμένο από το ποίημα του Oscar Wilde, «Η μπαλάντα της Φυλακής του Ρέντινγκ» (The Ballad Of Reading Gaol -1897), το οποίο ο μεγάλος Ιρλανδός δημιουργός έγραψε λίγο μετά την αποφυλάκισή του.

Καθημερινές μορφές ατομικού και συλλογικού εγκλεισμού. Ο σύγχρονος Κόσμος ως φυλακή. Η πρωταρχική ανάγκη για ελευθερία. Η παραστασιακή ανάπτυξη ενός hard rock δίσκου όπου μουσικοί, ηθοποιοί και χορευτές συναντιούνται για να αφηγηθούν μια ιστορία απελευθέρωσης τον καιρό των φυλακισμένων συνειδήσεων. Ήχος, φωνή και σώμα συγκλίνουν για να καταθέσουν μια ρηξικέλευθη προσέγγιση στη δυνητική συνέργεια μεταξύ των τεχνών, συνθέτοντας μια πρόταση που ανάγει το θεατρικό δρώμενο σε ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία.

Η παράσταση “Η μπαλάντα της Φυλακής” παρουσιάζεται κάθε Σάββατο του Δεκέμβρη στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema και λίγο πριν την αναμενόμενη κυκλοφορία του νέου album των KollektivA στις αρχές του 2016. Ήδη το digital single “Έλενα”, που αποτελεί και τον προπομπό του album κυκλοφορεί από την 5th season records. Πρόκειται για ένα τραγούδι εμπνευσμένο από την ιστορία της 6χρονης Eliza Izquierdo, που ώθησε τους KollektivA να ασχοληθούν με το ευαίσθητο θέμα της παιδικής κακοποίησης. Μια δημιουργία με δυνατό μήνυμα δοσμένο με ιδιαίτερο τρόπο, όπως άλλωστε και “Η μπαλάντα της Φυλακής”.

Οι KollektivA δημιουργούνται το 2009. Το όνομα είναι ιδέα του Μάνου Ξυδούς. Τον ίδιο χρόνο και το 2010 γίνονται συναυλίες μαζί με το Μάνο.

Το 2009 κάνουν την παραγωγή της συλλογής Unsigned United όπου συμμετέχουν σχήματα εκτός δισκογραφίας. Οι KollektivA συμμετέχουν με το τραγούδι “Με μια αόρατη κλωστή”.

Το 2010 σηκώνεται η μουσικο-θεατρική παράσταση “Αντίθετα Μπροστά” σε σενάριο και σκηνοθεσία δική τους. Επρόκειτο για το 3ο σε σειρά μουσικο-θεατρικό Project που επιμελούνταν (είχαν προηγηθεί τα “Η Ζωή σε τρεις κύκλους” και “Κολεκτιβοποίηση Τώρα” όταν ακόμα ο βασικός πυρήνας του group λειτουργούσε ως “Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό”).
Λίγο αργότερα οι KollektivA συμμετέχουν στον τελευταίο δίσκο του Μάνου Ξυδούς, ενορχηστρώνοντας και παίζοντας στο τραγούδι “Μαίρη Μη Λυπάσαι Πια”.

Ταυτόχρονα ο Μάνος αναλαμβάνει την παραγωγή του πρώτου δίσκου των KollektivΑ και συμμετέχει στη διασκευή στο γνωστό εργατικό τραγούδι “Which Side Are You On”.

Τέλη του 2010 κυκλοφορεί ο δίσκος “KollektivA”.

To 2011 συμμετέχουν σε σειρά κυκλοφοριών και συναυλίες άλλων καλλιτεχνών και παίζουν ζωντανά σε σταθερή βάση. Τον ίδιο χρόνο συμμετέχουν στη δημιουργία του πολιτικού μιούζικαλ “Το ταγκό της Κρίσης”, σε μουσική Χρήστου Χατζησπύρου και στίχους/λιμπρέτο Φάνη Μαργαρώνη.

Ακούγονται στα ραδιόφωνα εκτός του “Which Side Are You On”, τα “Τώρα Πια” και το “Κάθε Φορά” . Επίσης κυκλοφορεί το Digital Single “Αγάπη Είναι Να Μένεις” με τη συμμετοχή της ηθοποιού Κατερίνας Τσάβαλου.

Το 2012 κυκλοφορεί το digital single “Φώναξε (Διακοπές στη Μεσόγειο)”, η επικαιροποιημένη διασκευή σε Magic De Spell. Ιούλη του 2012 η μπάντα κατεβαίνει για 3η φορά στην Κύπρο και γίνεται πλέον ένα τεράστιο βήμα αναγνώρισης των KollektivA στο ευρύ κυπριακό κοινό. Το φθινόπωρο του 2012 κυκλοφορεί το digital single «Σκάρτη Εποχή».

Απρίλη του 2013 οι KollektivA συνεργάζονται με τον συνθέτη Τάσο Γκρους και ενορχηστρώνουν εξ αρχής το έργο του «Γενιές Σημαδεμένες», σε ποίηση Μπέρτολτ Μπρεχτ το οποίο και παρουσιάζουν ζωντανά.
Ιούνη του 2013 συνθέτουν την πρωτότυπη μουσική για τη θεατρική παράσταση “Ο Φώντας” σε παραγωγή της εταιρίας θεάτρου “Βήματα”, με πρωταγωνιστές την Ελένη Γερασιμίδου και τον Αντώνη Ξένο, σε σκηνοθεσία Αγγελικής Ξένου. Αύγουστο του 2013 οι KollektivA κυκλοφορούν μαζί με τη ραδιοφωνική εκπομπή «Ελληνοφρένεια» τη διπλή συλλογή τραγουδιών ενάντια στο φασισμό “Μία Απάντηση”, από τη δισκογραφική Phonograph. Οι KollektivA συμμετέχουν στη συλλογή με το τραγούδι “Ο Δρόμος Που Τραβάω”, μαζί με τον Φίλιππο Πλιάτσικα. Στην ίδια συλλογή ενορχηστρώνουν το τραγούδι του Μίλτου Πασχαλίδη “Αγύριστο Κεφάλι”. Οκτώβρη του 2013 γράφουν τη μουσική για τους τίτλους έναρξης της τηλεοπτικής σειράς “Η Μάχη των Φύλων” που προβάλλεται από τον Alpha.

Τον Μάιο του 2014 κυκλοφόρησε η δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά, με τίτλο «Η Μπαλάντα της Φυλακής», η οποία κυκλοφορεί από την Cobalt. Είναι ένα concept μουσικο-θεατρικό έργο, εμπνευσμένο από το ποίημα του Oscar Wilde “Η μπαλάντα της φυλακής του Ρεντινγκ”.

Το Φεβρουάριο του 2015, κυκλοφορούν σε συνεργασία με την Digital Minds το ep “The Revolution Sessions”, ένα mini digital album που περιλαμβάνει διασκευές σε πολιτικά τραγούδια από διάφορες χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο των εξελίξεων τα τελευταία χρόνια.

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησαν το digital single “Έλενα”, από τη 5th Season Records.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Τάσος Μπεκιάρης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε χορό στις ΗΠΑ υπό την καθοδήγηση της Laurie Ann Gibson στη Νέα Υόρκη. Εκπαιδεύτηκε πάνω σε διαφορετικά είδη χορού όπως Musical, Funky Jazz, Street Jazz, Hip hop, Lyrical jazz, Contemporary Jazz, καθώς και σε τεχνικές σύγχρονου χορού όπως Release, Limon, Graham, Horton. Παρακολούθησε κύκλους σεμιναρίων πάνω στο Dance Therapy και την Χορολογία με τους Ζωή Πανερίτη και Κάτια Σαβράμη αντίστοιχα.

Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με την ομάδα L.A.G στη Νέα Υόρκη, τη Non Solo του Δημήτρη Μαργαρίτη και την Χορόνδε της Μαρίας Λάζαρη στα πλαίσια του Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων.

Επί σειρά ετών έχει συνεργαστεί με την Γεωργία- Κωνσταντίνα Αντζάμπου σε ερευνητικά project πάνω στην απεικόνιση του χώρου του μεταπτυχιακού τμήματος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, video art project (“Το Εδωδιμοπωλείο”) καθώς και μελέτες με θέμα «Χώρος και κίνηση: Ένας συνεχής και παραγωγικός διάλογος».

Είναι ιδρυτής της ομάδας χορού Load Dance Company στο βιογραφικό της οποίας υπάρχουν δύο παραστάσεις (στο θέατρο Αργώ τον Ιούνιο του 2014 με την παράσταση “Ανασφάλλω” και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το “Ανασφάλλω” revised”).

Το καλοκαίρι του 2015 θα λάβει μέρος με Εθνική Ελληνική Συμμετοχή στην Διεθνή Έκθεση Σκηνογραφίας και Θεατρικής Αρχιτεκτονικής της Πράγας (The Prague Quadrennial of Performance Design and Space, PQ 2015), στο πλαίσιο της διαγωνιστικής Ενότητας των Εκπαιδευτικών Τμημάτων (Student).

Η Χριστίνα Μητροπούλου που υπογράφει τη θεατρική μεταφορά της παράστασης, είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής Yale University, Connecticut, USA (2004). Κέρδισε υποτροφία από το Sudler Fund for the Creative Arts για τη συμμετοχή σε θεατρικές παραστάσεις Closer, A Doll House και Howl, 2002-2004, και υποτροφία από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη μελέτη του Ελληνικού Κιν/φου.

Έχει εμφανιστεί σε διεθνείς παραγωγές στον κινηματογράφο, όπως το “Straight Story (2006)” του Βλαδίμηρου Κυριακίδη και Έφης Μουρίκη, και το “Έρωτας αλά Ελληνικά (My life in ruins) (2009)” σε σκηνοθεσία Donald Petrie. Επίσης, εμφανίστηκε στις ταινίες: “Αυστηρώς Κατάλληλο (2008)” των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου, “Απ’ Τα Κόκαλα Βγαλμένα (2011)” του Σωτήρη Γκορίτσα, “Ματζουράνα (2013)” της Όλγας Μαλέα, “Με Χωρίς Γυναίκες (2014)” του Βαγγέλη Σεϊτανίδη.

Στην τηλεόραση, έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό, όταν εμφανίστηκε στην κοινωνική σειρά του Mega “Κούκλες (2010)”, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Πανταζούδη, ενώ έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικές σειρές όπως οι “Αληθινοί Έρωτες (2007)” της Κατερίνας Μαρινάκη, “10η Εντολή (2007)”, “Ευτυχισμένοι Μαζί (2007)” της Ρένας Ρίγγα, “Κλεμμένη Ζωή (2007)” του Σταύρου Καλαφατίδη και της Μαίρης Ζαφειροπούλου, “Άμυνα Ζωής (2007)” του Νίκου Παναγιωτόπουλου βασισμένο στο βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη, “Γιούγκερμαν (2007)” του Μ. Καραγάτση, και πιο πρόσφατα “Η Μάχη Των Φύλων (2013)”, και “Το Σόι Σου (2014)”.

Είναι μέλος της ομάδας χορού “Load”.

Παραστάσεις: Σάββατο 21:45 , από 12/12 και κάθε Σάββατο για 4 παραστάσεις

Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση 12 € γενική, 10 € για φοιτητές, μαθητές, άνεργους

Στο ταμείο την ημέρα της παράστασης 15€

Ακατάλληλο για ανήλικους κάτω των 15 ετών, απαραίτητη η γονική συναίνεση

https://www.facebook.com/KollektivA.gr

http://www.kollektiva.net/

2018-04-23T01:39:16+00:00