Κάθε μια νύχτα είναι μόνο μια σελίδα

Νότης Μαυρουδής – Νένα Βενετσάνου – Γιώργος Τοσικιάν

Αρκετά χρόνια μετά την πρώτη και πετυχημένη τους συνεργασία, η Νένα Βενετσάνου και ο Νότης Μαυρουδής ενώνουν και πάλι τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις, επιστρέφοντας με συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών και η εμφάνισή τους στην Αλκυονίδα στις 16 Δεκεμβρίου.

Με τα ιδιαίτερα ηχοχρώματα της φωνής και της κλασικής κιθάρας η γνωστή τραγουδίστρια- τραγουδοποιός Νένα Βενετσάνου, ο συνθέτης-κιθαριστής Νότης Μαυρουδής και ο κιθαριστής Γιώργος Τοσικιάν θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα βασισμένο σε δύο κιθάρες και σε τραγούδια που ενώνουν δύο διαφορετικούς, αλλά και τόσο συναφείς, δημιουργούς, οι οποίοι δεκαετίες τώρα πάτησαν στην ποίηση, για να εκφράσουν τα όνειρα, τις ελπίδες και τους καημούς της ψυχής.

Τραγούδια ερμηνευμένα με το φωνητικό πάθος που χαρακτηρίζει την Νένα Βενετσάνου, πλαισιωμένα από τη σύνθετη συνοδεία κιθάρας του Νότη Μαυρουδή και του Γιώργο Τοσικιάν, που έχουν διαμορφώσει με τις κιθάρες τους μια μικρή ορχήστρα, αλλά και ντουέτα με συνθέσεις και διασκευές από τον χώρο τής κλασικής κιθάρας, να αποτελούν το πρόγραμμα των συναυλιών τους, οι τρείς καλλιτέχνες έρχονται να δράσουν, ως βάλσαμο για τον νου και την καρδιά στις ταραγμένες εποχές που ζούμε, αλλά και για να αναδείξουν τη βαθύτερη ομορφιά τής μουσικής, του λόγου και των νοημάτων τους, θυμίζοντάς μας πως οι τέχνες μπορούν να γίνουν όπλα αντοχής κατά της ασχήμιας και του ξεπεσμού που μας επιβάλλεται.

Γεννήθηκε στην Αθήνα (15/8/55). Φοίτησε στο Ελληνικό Ωδείο στην Αθήνα και τη Σύρο. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στην Besançon και τραγούδι στο Παρίσι με την Ίρμα Κολάση.

Με την επιστροφή της στην Ελλάδα (1978), κυκλοφορούν το 1980 τα «Πρώτα Τραγούδια» και το 1983 το «Κουτί της Πανδώρας», συνθέσεις της που γίνονται σημείο αναφοράς του γυναικείου κινήματος.

Αρχικά συνεργάζεται σε συναυλίες με την Ελένη Καραΐνδρου και τον Χρήστο Λεοντή και σε ηχογραφήσεις για λογαριασμό του Τρίτου Προγράμματος, στη «Λιλιπούπολη» και στα «5΄λεπτα της Ποίησης», ενώ παράλληλα περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα με τα Μουσικά Νιάτα.

Ηχογραφεί στο Τρίτο Πρόγραμμα το Ματωμένο Γάμο με τον Μάνο Χατζιδάκι για το Εθνικό Θέατρο, και αυτό γίνεται η αφορμή για μια δεκαπενταετή συνεργασία με το συνθέτη κατά την οποία ηχογραφεί τις «Μπαλλάντες της Οδού Αθηνάς», τη «Μυθολογία», τον «Ματωμένο Γάμο», την «Οδό Ονείρων», κ.α. και τραγουδά σε περιοδείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όλο σχεδόν το ρεπερτόριό του.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης ενορχηστρώνει και ηχογραφούν τα «13 Λαϊκά Τραγούδια» του Λόρκα, την «Οδύσσεια» και τον «Ερωτόκριτο». Αρχίζει μια συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη και αργότερα με τη Λαϊκή Ορχήστρα του όπου ηχογραφεί τον «Επιτάφιο», το «Τραγούδι τοθ Νεκρού Αδερφού», τα «10 Eluards», και ερμηνεύει «Μαουντχάουζεν», «Μικρές Κυκλάδες», «Επιφάνεια», «Τραγούδια του Αγώνα», «Κατάσταση Πολιορκίας», κ.α., υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.

Ηχογραφεί τους «Αργοναύτες» και πρόσφατα τους «Προσανατολισμούς» του Ηλία Ανδριόπουλου, την «Παλατινή Ανθολογία» του Νότη Μαυρουδή, «Τα Κορίτσια της Κυριακής» και τη «Χώρα του Ορφέα» του Μ. Τερζή, το έργο «2.500 Χρόνια» του Λ. Χαλκιά, κ.α.

Από το 1986 έως σήμερα συνεργάζεται επίσης με τον συνθέτη Michel Montanaro στα έργα του «Οδύσσεια», «Vent d’Est Mathis» και με μία ομάδα σαράντα κορυφαίων μουσικών της ευρωπαϊκής και της βορειοαφρικανικής παραδοσιακής και jazz μουσικής σε όλη τη Γαλλία.

Έχει ηχογραφήσει και περιοδεύσει, επίσης, για δύο χρόνια με το έργο «Σαπφώ από τη Μυτιλήνη» της Αγγελικής Ιονάτου.

Ο Καταλανός συνθέτης Lluís Llach την καλεί στην Βαρκελώνη για την ηχογράφηση του έργου του «Un Pont de Mar Blava» και για μια σειρά συναυλιών στην Ισπανία.

Συνεργάζεται με την Ελληνοολλανδή συνθέτρια Καλλιόπη Τσουπάκη στο «Πρόσωπο της Αγάπης», το οποίο παρουσιάζουν στην Ολλανδία και ηχογραφούν στην Ελλάδα.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τη Συμφωνική της Ουγγρικής Ραδιοφωνίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κιέβου, τη Λαϊκή Ορχήστρα «Όσιπωφ» της Ρωσίας, την Ορχήστρα «21ος Αιώνας», τους Σολίστες της Μόσχας, την Metropol Orchestra της Ολλανδίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τις Ορχήστρες Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής «Τέρπανδρος» και «Λύραυλος», κ.α.

Η Νένα Βενετσάνου με δικό της συγκρότημα εδώ και τριάντα χρόνια περιοδεύει προβάλλοντας αποκλειστικά το ελληνικό τραγούδι και το Γυναικείο Λόγο σε ολόκληρο τον κόσμο (Ασία, Ευρώπη, Βαλκάνια, Αμερική, Αφρική) σε διεθνή φεστιβάλ, ερμηνεύοντας όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού, από το δημοτικό τραγούδι έως τη σύγχρονη όπερα.

Ως συνθέτης έχει ηχογραφήσει τις «Πόλεις του Νότου», τη «Νέα Γη» και το «Καφέ Γκρέκο»· ένα τρίπτυχο με θέματα το ταξίδι, τη φυγή, τη συνάντηση. Έχει ηχογραφήσει το «Αγήρων Ήχος Θεάτρου», που περιέχει αποσπάσματα από μουσική της για το θέατρο («Τρωάδες», «Γράμμα στον Ορέστη», του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Κλυταιμνήστρα» της Μαργ. Γιουσενάρ). Επίσης, έχει συνθέσει τη μουσική στο CD «Η Εύα Κοταμανίδου διαβάζει Γιώργο Σαραντάρη», κ.α.

Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού στις δράσεις «Μουσών Δώρα» και «Ηριδανός: συμφωνία για 13 παιδιά».

Έχει μελοποιήσει ελληνίδες ποιήτριες, γάλλους και ιταλούς ποιητές και έχει δώσει διαλέξεις για το ελληνικό τραγούδι στο Βέλγιο και τη Γαλλία.

Έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις, όπως το βραβείο της ακαδημίας Σαρλ Κρος(1991), το βραβείο του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης για την προσφορά της στην Ειρήνη και τον Πολιτισμό (1992), και έχει αναγορευτεί σε Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών από την Γαλλική Δημοκρατία (2010).

Συνδυάζοντας την κλασική με τη λαϊκή τεχνική στο τραγούδι, έχει δημιουργήσει έναν υποδειγματικό τρόπο ερμηνείας του ελληνικού τραγουδιού, που την κατατάσσει στην πρώτη σειρά των ελλήνων καλλιτεχνών παγκοσμίως.

Πάνω από πέντε δεκαετίες, ο Νότης Μαυρουδής, παράλληλα με τη διδακτική του καριέρα, έχει μία δυναμική παρουσία σε όλα τα κιθαριστικά δρώμενα της χώρας μας.

Σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Φάμπα και το 1969 στην Ισπανία με τον Jose Tomas. Ως σολίστ και καθηγητής κιθάρας αλλά και ως συνθέτης έντεχνων τραγουδιών έχει δώσει πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Το 1965 τιμήθηκε με το ‘Α βραβείο στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, το 1969 με το ‘Α βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό κιθάρας στο Μιλάνο, το 1990 βραβεύεται δικό του τραγούδι στο διεθνή διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού στη Λισσαβόνα. Την ίδια χρονιά η Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Ελλάδα του απένειμε το βραβείο «Heitor Villa-Lobbos» για την προσφορά του στη διάδοση του έργου του Βραζιλιάνου συνθέτη στην Ελλάδα.

Αδιάλειπτη η παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια με συνθέσεις για το θέατρο και τον κινηματογράφο, αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά, συνεργασίες με ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και διδακτικό έργο που ξεκίνησε το 1969 από τη Δημοτική Μουσική Ακαδημία του Μιλάνου και συνεχίστηκε ανελλιπώς από το 1975 στην Ελλάδα (κυρίως στην Αθήνα). Έχει αναλάβει κατά καιρούς υπεύθυνες θέσεις σε κρατικά ιδρύματα και οργανισμούς και έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής σε διάφορα φεστιβάλ. Από το 1983 έως το 1987 εκδίδει και διευθύνει το μοναδικό περιοδικό κιθάρας, το Tar, και οργάνωσε σημαντικές συναυλίες σε παγκόσμια δημοφιλείς κιθαριστές.

Η πλούσια δισκογραφία του (25 προσωπικοί δίσκοι) περιλαμβάνει έργα για κλασική κιθάρα και συνθέσεις του (τραγούδια) με δημοφιλείς τραγουδιστές.

Από το 2000 ξεκίνησε την δισκογραφική σειρά σε μορφή κιθαριστικού ντουέτου «Café de l’ art», διασκευάζοντας και ηχογραφώντας διάφορα μουσικά είδη και εποχές, φτάνοντας τους έξη δίσκους. Το 2005 και 2006, απονέμεται το βραβείο «Αρίων» στο αφιέρωμα αυτής της σειράς με μουσική για κινηματογράφο και σε διασκευές σε τραγούδια Τσιτσάνη – Βαμβακάρη.

Από το 2002 ως το 2006 ίδρυσε και υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του δισκογραφικού Label “Corifeo” της εταιρίας “Eros music” που διακρίθηκε για τις εξαιρετικές εναλλακτικές εκδόσεις σε πολυποίκιλους μουσικούς δρόμους. (Ξεχωριστό δισκογραφικό ενδιαφέρον έχει η καλλιτεχνική εποπτεία και ο συντονισμός που έκανε ο ίδιος 29 Ελλήνων κιθαριστών καταγράφοντας την ιστορία μισού αιώνα κιθαριστικής δισκογραφίας με τον τίτλο: “Master class”). Το 2007 είναι υπεύθυνος της μουσικής που μεταδίδεται στο Μετρό Αττικής. Τον Φεβρουάριο του 2008 εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο με κείμενα περί μουσικής και πολιτισμού, με τίτλο «Ηχολογήματα» (εκδ. Νεφέλη).

Από τον Οκτώβριο του 2006 επαναλειτουργεί υπό τη διεύθυνσή του, το περιοδικό TaR σε διαδικτυακή μορφή, στην ιστοσελίδα http://www.tar.gr, καθώς και το ραδιόφωνο του TaR το οποίο βρίσκεται στην διεύθυνση: http://www.tar-radio.com

Το 2013 εκδίδεται το επίτομο και διαδικτυακό (εφαρμογή) αρχείο ονομάτων: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. (Συνθέτες-Ερμηνευτές- Κατασκευαστές). Ένα αρχείο 75.000 ονομάτων που αρχειοθέτησε και επιμελήθηκε ο ίδιος. (Εκδόσεις, IANOS).

Από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Μάϊο του 2015 ήταν μέλος του ΔΣ της Ορχήστρας ΚΑΜΕΡΑΤΑ.

Το Νοέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε το τρίτο του βιβλίο (με ένθετο cd) με τίτλο: ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ… (Υποψήφιο για βραβείο Λογοτεχνίας 2014-Εκδόσεις Γαβριηλίδης).

Ο Γιώργος Τοσικιάν γεννήθηκε στον Πειραιά το 1981. Σπούδασε κιθάρα με τον Ιάκωβο Κολανιάν στο Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας, απ’ όπου αποφοίτησε το 2004 παίρνοντας το δίπλωμά του με βαθμό «Άριστα Παμψηφεί». Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα σε σεμινάρια των καταξιωμένων κιθαριστών Manuel Barrueco, Roland Dyens, Oscar Ghiglia, Ευάγγελου Ασημακόπουλου και Λίζας Ζώη.

Διακρίθηκε σε πανελλήνιους διαγωνισμούς αποσπώντας πρώτα βραβεία και τιμητική διάκριση από τον Σύλλογο Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας».

Από το 2005 δίνει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ όπως Φεστιβάλ Κιθάρας Πάτρας, Ekon Festival, International Renaissance Music Festival, Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, Θερινή Ακαδημία Κλασικής Κιθάρας, Ημέρες Μουσικής Πρέβεζας.

Από το 2007 είναι μόνιμος συνεργάτης και μέλος της ορχήστρας του συνθέτη Γιώργου Βαρσαμάκη, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι επίσης μέλος του κιθαριστικού συνόλου ‘’Κίθαρις’’. Από το 2011 συνεργάζεται ως ντουέτο με τον κιθαριστή­συνθέτη Νότη Μαυρουδή.

Το 2010 κυκλοφόρησε η πρώτη του δισκογραφική κατάθεση, με τίτλο ”Guitar Music by Greek Composers’’, ενώ τρία χρόνια αργότερα παρουσιάζει το δεύτερό του ηχογράφημα, με τίτλο ‘’Mosaic’’.

Διδάσκει κλασική κιθάρα στο ωδείο Σύγχρονη Μουσική Παιδεία και στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

http://tossikian.webs.com/

2018-04-23T01:39:15+00:00