Με τους: Edmond O’Brien (Roy Collins), Frank Lovejoy (Gilbert Bowen), William Talman (Emmet Myers a.k.a. the Hitch-Hiker), Jose Torvay, Sam Hayes, Wendel Niles, Jean del Val, Clark Howard, Nativadad Vacio

Σκηνοθεσία: Ida Lupino (1953)

 

“Το πρώτο φιλμ νουαρ σκηνοθετημένο από γυναίκα”

“Ποια ήταν η τελευταία φορά που κάλεσες τον θάνατο στο αμάξι σου”

Ένα ταξίδι αναψυχής μετατρέπεται σε εφιάλτη όταν δύο φίλοι παίρνουν με ωτο-στοπ έναν ψυχοπαθή κατάδικο ο οποίος τους ανακοινώνει ότι στο τέλος του ταξιδιού θα τους σκοτώσει. Σαν να μην έφτανε αυτό, η ιδιαιτερότητα που έχει στο ένα μάτι του το οποίο μένει μόνιμα ανοικτό, δεν τους αφήνει να γνωρίζουν πότε κοιμάται και πότε είναι ξύπνιος.

Το ωτο-στοπ του Τρόμου είναι το πρώτο φιλμ νουαρ σκηνοθετημένο από γυναίκα το 1953.

Φιλμ νουάρ είναι κινηματογραφικός όρος που χρησιμοποιείται κυρίως για να ορίσει ένα συγκεκριμένο στυλ σε αστυνομικές ταινίες του Χόλιγουντ που δίνουν έμφαση στον κυνισμό των χαρακτήρων και τα συναισθηματικά – ερωτικά τους κίνητρα. Η κλασική περίοδος του φιλμ νουάρ στις ΗΠΑ εκτείνεται από τις αρχές της δεκαετίας του ’40 μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’50. Οι ταινίες αυτής της εποχής χαρακτηρίζονται από χαμηλό φωτισμό και έντονες ασπρόμαυρες αντιθέσεις, επιρροές από το γερμανικό εξπρεσιονισμό. Επίσης, πληθώρα ιστοριών και συμπεριφορών χαρακτήρων προέρχονται από το χώρο του αστυνομικού μυθιστορήματος στις ΗΠΑ κατά την περίοδο της Οικονομικής Ύφεσης.

“Ποιο θα είναι το επόμενο θύμα…μήπως ΕΣΥ?”

“Ο εξαιρετικός William Tallman στο ρόλο του σαδιστή δολοφόνου, έγινε γνωστός στη δεκαετία του ’50 από τη σειρά Perry Mason”

2018-04-23T01:39:24+00:00