“Επιστροφή στην Ιθάκη” του Λοράν Καντέ

Σκηνοθεσία: Laurent Cantet

Σενάριο: Laurent Cantet, François Crozade, Lucia Lopez Coll, Leonardo Padura

Διάρκεια: 95 λεπτά

Έτος: 2014

Παίζουν: Jorge Perugorría, Isabel Santos Nestor Jimenez, Fernando Hechavarria, Pedro Julio Diaz Ferran

Βραβείο Venice Days - Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας 2014
Βραβείο Κριτικών – Τιμητική Διάκριση, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάο Πάολο 2014
Επίσημη Συμμετοχή, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο 2014
Τμήμα Pearls, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Σεμπαστιάν 2014
Επίσημη Συμμετοχή, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας 2015

Ηταινία, οριοθετώντας το χώρο σε μια ταράτσα που στα πόδια της κείται όλη η Αβάνα, πραγματεύεται τη συνάντηση πέντε καρδιακών φίλων απ’ τα παλιά, για την επιστροφή ενός εξ αυτών, μετά από μυστηριώδη, 16χρονη «φυγή» στην Ισπανία. Και οι πέντε είναι σπουδαγμένοι. Επιστήμονες και καλλιτέχνες, έχουν πατήσει τα 50 και από το σούρουπο ως την αυγή συζητούν πίνοντας ρούμι και «Coca Cola», αναμοχλεύοντας τη σύγχρονη ιστορία της Κούβας και τις αντιξοότητες που επηρέασαν την ατομική και συλλογική τους μοίρα.

Οβραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτης Λοράν Καντέ (Ανάμεσα Στους Τοίχους, 2008) συνυπογράφει το σενάριο με τον δημοφιλή συγγραφέα Λεονάρδο Παδούρα. Χρησιμοποιώντας τη συνάντηση αυτών των πέντε χαρακτήρων σαν σημείο αφετηρίας, στην Κούβα του σήμερα και εφόσον οι ήρωες αυτοί είναι περίπου πενήντα χρονών, η παρούσα ταινία εξετάζει μια άκρως ιδιαίτερη γενιά της Κουβανικής ιστορίας – μιας γενιάς που γεννήθηκε με την Επανάσταση, μεγάλωσε και διαμορφώθηκε μέσα στο νέο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο της χώρας και κατόπιν τη δεκαετία του ’90, των κρίσεων και των ελλείψεων, αναγκάστηκε σε έναν καθημερινό αγώνα για επιβίωση. Σύμφωνα με τον Λοράν Καντέ, ο θυμός έχει κυρίαρχο ρόλο στην ιστορία των ηρώων. Όλοι οι χαρακτήρες νιώθουν ότι τους έχουν κλέψει τη ζωή και ότι ίσως οι ίδιοι συνέβαλαν σε αυτό, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.
«Η Επιστροφή στην Ιθάκη είναι μια ιστορία μερικών ανθρώπων και, μέσω της ζωής τους, η ιστορία της γενιάς μου. Σίγουρα δεν είναι το μόνο δυνατό πορτρέτο, αλλά είναι αναμφίβολα η αντανάκλαση των πολλών αβεβαιοτήτων, ελπίδων, επιτευγμάτων και απογοητεύσεων ορισμένων Κουβανών – οι οποίοι ρίχτηκαν βάναυσα από τους ανέμους της ιστορίας στην ανοιχτή θάλασσα, όπου πολλοί δεν καταφέρνουν να βρουν ένα ασφαλές λιμάνι», Λεονάρδο Παδούρα – Ιούλιος 2014.
Μια ταινία άμεση και ειλικρινής για τη φιλιά και τις ανθρώπινες σχέσεις, στο ξεχωριστό περιβάλλον της Κουβανικής πρωτεύουσας.
2018-04-23T01:39:15+00:00