“Αρκαδία χαίρε” του Φίλιππου Κουτσαφτή

Σκηνοθεσία: Φίλιππος Κουτσαφτής

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Φίλιππος Κουτσαφτής

Ήχος: Κώστας Βαρυμποπιώτης

Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου

Μυσική επένδυση: Κωνσταντίνος Βήτα

Βραβείο Fipresci
17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2015

Φυλακίζοντας στιγμές στην απέραντη γραμμή του χρόνου, αποτυπώνοντας αποσπασματικές εικόνες μιας ένθεης φύσης, συνυφαίνοντας μύθους αλλοτινούς και ιστορικές μαρτυρίες, σταχυολογώντας θραύσματα και ψιθύρους, το κινηματογραφικό βλέμμα επιχειρεί να καταγράψει την ταυτότητα ενός τόπου που συναντά και συναντιέται με τα μεγαλειώδη ερωτήματα της ζωής.

Ο ναός της Αλέας Αθηνάς, το τέμενος του Gregory Markopoulos, το αλώνισμα, η περικαλλής Μουχλιώτισσα, ο βυσσινόκηπος, ο νεομάρτυρας Δημήτριος δεν αποτελούν παρά ψηφίδες και θραύσματα αυτού του τόπου, της Τεγέας, που διηγούνται του βίου το πέλαγος.

«Αρκαδία χαίρε»: Μια περιπλάνηση σε έναν τόπο που ακόμα και σήμερα τον ακολουθεί ο μύθος μια αινιγματικής επιγραφής.

Et in Arcadia ego. Μια συλλογή θραυσμάτων. Ένας χαιρετισμός, σύντομος κι αμφίθυμος, όπως το πέρασμα του δρομέα που διανύει τα μεσάνυχτα τον κάμπο της Τεγέας.

Bλέπουμε έναν τόπο που έχει μια τρομερή ιστορία από τα μυθολογικά χρόνια και μέσα από αυτούς τους μύθους και τις ιστορίες που έχει εμπνεύσει ήρθαν να προστεθούν στο τέλος και οι μύθοι που ήρθαν εισαγόμενοι από τη Δύση. Πρόκειται λοιπόν για μια περιπλάνηση συλλογής θραυσμάτων. Και η ιστορία και η μυθολογία και το σήμερα κυρίως είναι κάτι θραυσματικό.

Lifo.gr

Το σπουδαιότερο καλλιτεχνικό προσόν του Κουτσαφτή είναι η διαυγής, αθώα ματιά με την οποία πλησιάζει κάθε φορά το υλικό του, κάτι που κάνει κι αυτό το ντοκιμαντέρ του να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες «προκατασκευασμένες» κινηματογραφικές αποδείξεις της αλήθειας. Η κάμερα του «Αρκαδία Χαίρε» στέκεται με την ίδια απροσποίητη ειλικρίνεια και δέος απέναντι σε έναν αρχαίο ναό, ένα οργωμένο χωράφι κι ένα βλαχοπόπ πανηγύρι. Ανακαλύπτει τη μυστική τους σχέση μπροστά στα μάτια μας, μαζί μας, κι αυτό δίνει στην καταγραφή της αφενός καθαρότητα και αφετέρου μια γνήσια ποιητική διάσταση.

Αθηνόραμα

Όσοι έχουν δει την ταινία «Αγέλαστος πέτρα» θα αισθανθούν πολύ άνετα παρακολουθώντας τούτο το φιλμ. Γιατί; Μα γιατί όλα εδώ είναι, πώς να το πω, familiar. Εικόνες σε αλληλουχία, λόγος (από τον ίδιο τον Κουτσαφτή) σε αρμονία και το «κόλπο» πιάνει για άλλη μια φορά, μια χαρά. Η ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη φωνή του σκηνοθέτη στο ρόλο του αφηγητή. μεταφέρει πληροφορίες και υλικό δίχως εξάρσεις, χωρίς θεατρινισμούς, με σταθερότητα, με σιγουριά. Μπορεί να σας φαίνεται αστείο αλλά είναι πολύ σημαντικό η φωνή που ακούς στην ταινία να μην σε εκνευρίζει, να μην σε κουράζει. Ιδίως όταν είναι πανταχού – σχεδόν – παρούσα. Από την άλλη, το υπέροχο μουσικό σκορ του Κωνσταντίνου Βήτα σιγοντάρει χωρίς να μπουκώνει και οι εικόνες είναι στιγμές που κυριολεκτικά μαγεύουν. Ιδού λοιπόν πως μια ταινία – ανάθεση (η παραγωγή είναι του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μ.Ν.Στασινόπουλος – Βιοχάλκο) μπορεί να γίνει όχι μόνον ενδιαφέρουσα αλλά και απολαυστική για τον θεατή. Και να μπορέσει να συγκρίνει – χωρίς μεγαλοστομίες και αφορισμούς, αλλά λεπτά, με ευγένεια σχεδόν – το έτσι κι αλλιώς εξιδανικευμένο χθες με το κολασμένο σήμερα. Όχι και μικρό κατόρθωμα, έτσι;

Movies Ltd

Γεννήθηκε στη Ζαγορά Βόλου. Αρχικά σπούδασε μηχανολογία και στη συνέχεια κινηματογράφο στην Αθήνα. στη Σχολή Σταυράκου, τμήμα Διευθυντών Φωτογραφίας.
Έχει εργασθεί, ως Διευθυντής Φωτογραφίας σε δεκαέξι ταινίες μεγάλου μήκους, πολλές από τις οποίες διακρίθηκαν σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε ταινίες μικρού μήκους, καθώς και σε μεγάλο αριθμό προγραμμάτων για την Ελληνική Τηλεόραση.
Εργάζεται επίσης ως σχεδιαστής φωτισμών σε θεατρικές, μουσικές και παραστάσεις χορού.

ΣΕΜΝΩΝ ΘΕΩΝ – 1987
1ο Βραβείο Φεστιβάλ Δράμας
Βραβείο αστικής αρχαιολογίας, Παρίσι 1989

ΑΓΕΛΑΣΤΟΣ ΠΕΤΡΑ – 2000
4 Βραβεία Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης

ΤΟ.RΑ.ΚΕ. – 2007
Βραβείο Φεστιβάλ Αρχαιολογικών Ταινιών ’’ΑΓΩΝ’’ 2010

ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ – 2013
Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για την Αρκαδία

2018-04-23T01:39:15+00:00