Loading...

“Το αγόρι και ο κόσμος” του Αλέ Αμπρέου

Σκηνοθεσία: Ale Abreu

Μουσική: Ruben Feffer, Gustavo Kurlat

Έτος:2013

Μια συγκλονιστική ταινία κινουμένων σχεδίων για ενήλικες που μπορούν να δουν και τα παιδιά από 8 ετών

Ηταινία, η οποία πήρε αρχικά το «Κρύσταλλο» (βραβείο καλύτερου animation μεγάλου μήκους) στο Φεστιβάλ του Ανεσύ της Γαλλίας, που θεωρείται το κορυφαίο του είδους στον κόσμο και αμέσως μετά επίσης το Βραβείο Καλύτερου animation στο Φεστιβάλ της Οττάβα του Καναδά, συνέχισε μια ξέφρενη πορεία σε Φεστιβάλ και αίθουσες σε όλο τον κόσμο, «τρελαίνοντας» θεατές και κριτικούς.

Η ταινία, συναρπάζει με τα σχέδια, τα χρώματα και τη μουσική. Δεν έχει διαλόγους «για να μη λερωθεί αυτό το διαμάντι με περιττά πράγματα», όπως έγραψε ο κριτικός της γαλλικής L’ Express.

Έχει χαρακτηριστεί «φαινόμενο που μπορεί να συγκριθεί με αυτό της Bossa nova των αρχών της δεκαετίας του 60».

Στη Γαλλία βγήκε σε 80 αίθουσες στις 8/10/2014.

Η ταινία θα ανοίξει τις εκδηλώσεις του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και της 14ης Camera Zizanio

Annecy International Animated Film Festival 2014

Cuiabá Film and Video Festival 2014

Mill Valley Film Festival 2014

Seattle International Film Festival 2014

Shanghai International Film Festival 2014

São Paulo International Film Festival 2013

Armenian Animation Festival ReAnimania 2014

Ένα μικρό θαύμα: αυτή η ταινία κινουμένων σχεδίων από τη Βραζιλία σταματάει το χρόνο. Είναι η απόλυτη ευτυχία.

Ο σκηνοθέτης επιλέγει να ζωγραφίσει «παιδικά», συνδυάζοντας κάθε πιθανή τεχνική: λάδι, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, στυλό διαρκείας, ζωγραφική και κολάζ. Και επιπλέον, σε μια τολμηρή και ποιητική επιλογή: δε φοβάται το λευκό. Κάθε σχέδιο είναι μία έκπληξη. Ένα θαύμα. Και η ταινία είναι χωρίς διαλόγους – ή μάλλον, έχει μόνο κάποιες ατάκες σε μία κατασκευασμένη γλώσσα – βραζιλιάνικα ανάποδα! Έχει όμως και μια μουσική πανταχού παρούσα που ξεσηκώνει. (Guillemette Odicino)

http://www.telerama.fr/cinema/films/le-garcon-et-le-monde,493317,critique.php

Μέσα σ’έναν παράδεισο από ζωηρά χρώματα και μαγευτικούς ήχους, ο θεατής ακολουθεί ένα αγοράκι, γεμάτο περιέργεια και όρεξη για περιπέτεια, που αποφασίζει να πάει να βρει τον πατέρα του και ανακαλύπτει τον κόσμο.
Ο κόσμος μέσα από τα μάτια του παιδιού είναι εμφανές στοιχείο σ’αυτή την ταινία μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων, που οφείλει την ονειρική της πλευρά σ’αυτό ακριβώς το αθώο βλέμμα, που είναι ανοιχτό στον κόσμο αλλά χωρίς υπερβολική αφέλεια.
Ο σκηνοθέτης Αλέ Αμπρέ παρακινεί τον θεατή να ξαναδεί την ιστορία της οικονομικής δόμησης των χωρών της Λατινικής Αμερικής, χωρίς να χάνει ταυτόχρονα την παγκοσμιότητα της ταινίας. Είναι μια εντυπωσιακή περιπέτεια στα χρώματα και στους ήχους, που όμως δεν παύει να πατά σταθερά στον πραγματικό κόσμο.

http://www.avoir-alire.com/le-garcon-et-le-monde-la-critique-du-film

Είναι η πιο όμορφη έκπληξη του Οκτώβρη. Είναι η πιο όμορφη ταινία κινουμένων σχεδίων της χρονιάς, και έρχεται από τη Βραζιλία.
Μία ταινία χωρίς λόγια, για να μην λερωθεί αυτό το κόσμημα με αχρείαστες λέξεις. Είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη, που έχει σαρώσει τα βραβεία.

http://www.lexpress.fr/culture/cinema/le-garcon-et-le-monde-la-critique-de-l-express_1608510.html

Ο σκηνοθέτης στρέφεται στην αισθητική διάσταση. Επιλέγει να στηριχθεί στις διάφορες υφές και στον υπέροχο ήχο του για να διηγηθεί, με τον πιο κατανοητό τρόπο, το σύγχρονο και λυπητερό του παραμύθι για την αθωότητα απέναντι στην σκληρότητα του κόσμου, και τη δύναμη των αναμνήσεων όταν ο κόσμος αλλάζει.

http://www.cinemateaser.com/2014/10/65777-le-garcon-et-le-monde-chronique

Είναι δύσκολο, με λέξεις, να περιγράψει κανείς τον πλούτο της ταινίας, τον πλούτο της μουσικής και των γραφικών. […] Είναι συγκινητική, είναι εντυπωσιακή. BernardGénin (Positif)
Μία φιλόδοξη ταινία, που επιχειρεί να δείξει ταυτόχρονα την ευαισθησία ενός μικρού αγοριού και την πολυπλοκότητα της ιστορίας της Βραζιλίας. Raphaëlle Pireyre (Critikat.com)
Το πιο ενθουσιώδες και δημιουργικό κινούμενο σχέδιο, χαρά για τα μάτια και τα αυτιά.
Η ταινία ενώνει κάθε είδους κοινό, καταφέρνοντας να ευχαριστήσει τους πάντες.
Η ταινία είναι επίσης ένα οπτικό μπαλέτο χρωμάτων, μέσα σε ένα πλούσιο δάσος, αλλά και σε ένα αστικό περιβάλλον, συνδυασμένο με πρωτότυπες συνθέσεις που παραπέμπουν στην βραζιλιάνικη μουσική του ’60 και του ’70, αλλά και στη σύγχρονη μουσική της χώρας.
Από πολλές απόψεις, είναι η πιο σημαντική και η πιο ξεσηκωτική ταινία κινουμένων σχεδίων της χρονιάς.

http://blogs.mediapart.fr/edition/cinemas-damerique-latine-et-plus-encore/article/111014/lanimation-bresilienne-la-plus-enthousiasmante-et-creative-p

Οζωντανός θρύλος της βραζιλιάνικης μουσικής, επί σειρά ετών βραβευμένος ως “ο καλύτερος λάτιν τζαζ κρουστός της χρονιάς” είναι ανάμεσα στους κορυφαίους μουσικούς που συμμετέχουν στο πολυβραβευμένο σάουντρακ της ταινίας Το Αγόρι και ο Κόσμος (O Menino e o Mundo).

Εκτός από τον τραγουδιστή και μουσικό Vasconcelos, συμμετέχουν και οι Barbatugues και ο Πειραματικός Μουσικός Όμιλος.

Ακούστε την εξαιρετική μουσική της ταινίας

Trailer & Φωτογραφίες

2018-04-23T01:39:23+00:00